×

Καλάθι

012

Λίγα λόγια για τον αυτισμό

 

Ο αυτισμός είναι μια ισόβια νευροαναπτυξιακή διαταραχή, που εκδηλώνεται στους πρώτους τριάντα (30) μήνες ζωής και κυρίως στα αγόρια. Το παιδί με αυτισμό (εαυτισμό) δυσκολεύεται να κατανοήσει όσα βλέπει, ακούει και γενικά αισθάνεται, με αποτέλεσμα να κλείνεται στον εαυτό του και να παρουσιάζει μια έκδηλη εσωστρέφεια. Η βαρύτητα των χαρακτηριστικών του αυτισμού διαφέρει από άτομο σε άτομο, συνήθως όμως παρατηρούμε:

  • Διαταραχή στην επικοινωνία (λεκτική και μη λεκτική)
  • Διαταραχή στην κοινωνικοποίηση (δυσκολία κοινωνικής επαφής και σχέσης)
  • Δυσκολία στην ανάπτυξη παιχνιδιού και φαντασίας (διαφορετικές αισθητηριακές αντιλήψεις, φυσικές ιδιομορφίες και ασυνήθιστες συμπεριφορές)
  • Το ρεπερτόριο των συμπεριφορών (παρουσία επαναληπτικών & στερεοτυπιών, αντίσταση στην αλλαγή)
  • Ο αυτισμός παρουσιάζεται σε όλο τον κόσμο, σε όλες τις φυλές, τις εθνικότητες και τις κοινωνικές ρίζες.

 

Σύμφωνα με διεθνή επιδημιολογικά δεδομένα:

  • Το 2009 το ποσοστό που διαγνώσθηκαν με αυτισμό, ξεπερνούσε κατά πολύ το ποσοστό των παιδιών που διαγνώσθηκαν με καρκίνο, AIDS και διαβήτη.
  • Πριν 20 χρόνια στην διαταραχή του αυτιστικού φάσματος ανήκε το 1 στα 100,000 άτομα.
  • Πριν 3 χρόνια το ποσοστό αυτό έπεσε στο 1 προς 151.
  • Σήμερα το ποσοστό είναι στο 1 προς 96.
  • Αξίζει να σημειωθεί το ποσοστό σε σχέση με  το φύλο, 4 αγόρια προς 1 κορίτσι. Ο αυτισμός δηλαδή δείχνει να εκδηλώνεται περισσότερο στα αγόρια.

 

Όσον αφορά στην χώρα μας, στο σύνολο του ελληνικού πληθυσμού, τα άτομα με κάποια μορφή αυτισμού - καθώς πρόκειται για πολύπλοκη διαταραχή - ανεξαρτήτως ηλικίας και κοινωνικό μορφωτικού επιπέδου της οικογένειας, υπολογίζεται σε 30.000-40.000, ενώ κάθε χρόνο προστίθενται στη ομάδα αυτή 300-400 παιδιά με διαταραχές του αυτιστικού φάσματος.

 

Ο αυτισμός δυστυχώς, δεν προλαμβάνεται και δεν θεραπεύεται, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, καθώς η ακριβής αιτιολογία του είναι ακόμα άγνωστη.

 

Έτσι ένα παιδί με αυτισμό θα γίνει ένας ενήλικας με αυτισμό.

 

Η έγκαιρη και έγκυρη, όμως, διάγνωση και η πρώιμη διεπιστημονική παρέμβαση μπορούν να βελτιώσουν όχι μόνο τα συμπτώματα του αυτισμού, αλλά και να βοηθήσουν το παιδί με αυτισμό να αξιοποιήσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό τις ικανότητές του.

 

Βοηθήστε μας, λοιπόν, να τους προσφέρουμε τα ισότιμα δικαιώματά τους στην υγεία, στην εκπαίδευση, στη ζωή και την ευκαιρία να αγωνιστούν για ένα καλύτερο μέλλον.

 

Γίνετε κι εσείς αρωγός και συνοδοιπόρος στην προσπάθειά μας να προσφέρουμε στα αυτιστικά παιδιά μας την αξιοπρέπεια που δικαιούνται.

 

TOP
el