012

Αυτισμός

Λίγα λόγια για τον αυτισμό :

Ο αυτισμός είναι μια ισόβια νευροαναπτυξιακή διαταραχή , που εκδηλώνεται στους πρώτους τριάντα (30) μήνες ζωής και κυρίως στα αγόρια.

Το παιδί με αυτισμό (εαυτισμό)δυσκολεύεται να κατανοήσει όσα βλέπει , ακούει και γενικά αισθάνεται , με αποτέλεσμα να κλείνεται στον εαυτό του και να

παρουσιάζει μια έκδηλη εσωστρέφεια.

Η βαρύτητα των χαραστηριστικών του αυτισμού διαφέρει από άτομο σε άτομο , συνήθως όμως παρατηρούμε :

 • Διαταραχή στην επικοινωνία (λεκτική και μη λεκτική)
 • Διαταραχή στην κοινωνικοποίηση (δυσκολία κοινωνικής επαφής και σχέσης)
 • Δυσκολία στην ανάπτυξη παιχνιδιού και φαντασίας (διαφορετικές αισθητηριακές αντιλήψεις, φυσικές ιδιομορφίες και ασυνήθιστες συμπεριφορές)
 • Το ρεπερτόριο των συμπεριφορών (παρουσία επαναληπτικών & στερεοτυπιών,αντίσταση στην αλλαγή)

Ο αυτισμός παρουσιάζεται σε όλο τον κόσμο , σε όλες τις φυλές , τις εθνικότητες και τις κοινωνικές ρίζες.

Σύμφωνα με διεθνή επιδημιολογικά δεδομένα:

 • Το 2009 το ποσοστό που διαγνώσθηκαν με αυτισμό , ξεπερνούσε κατά πολύ το ποσοστό των παιδιών που διαγνώσθηκαν με καρκίνο ,AIDS και διαβήτη.
 • Πριν 20 χρόνια στην διαταραχή του αυτιστικού φάσματος ανήκε το 1 στα 100,000 άτομα.
 • Πριν 3 Χρόνια το ποσοστό αυτό έπεσε στο 1 πρός 151.
 • Σήμερα το ποσοστό είναι στο 1 πρός 96.

Αξίζει να σημειωθεί το ποσοστό σε σχέση με  το φύλο , 4 αγόρια πρός 1 κορίτσι .Ο αυτισμός δηλαδή δείχνει να εκδηλώνεται περισσότερο στα αγόρια.

Όσον αφορά στην χώρα μας , στο σύνολο του ελληνικού πληθυσμού , τα άτομα με κάποια μορφή αυτισμού - καθώς πρόκειται για πολύπλοκη διαταραχή - ανεξαρτήτως ηλικίας και κοινωικό μορφωτικού επιπέδου της οικογένειας ,υπολογίζεται σε 30,000-40,000 ενώ κάθε χρόνο προστίθενται στη ομάδα αυτή 300-400 παιδιά με διαταραχές του αυτιστικού φάσματος.

Ο αυτισμός δυστηχώς , δεν προλαμβάνεται και δεν θεραπεύεται , τουλάχιστον μέχρι σήμερα , καθώς η ακριβής αιτιολογία του είναι ακόμα άγνωστη.

Έτσι ενα παιδί με αυτισμό θα γίνει ένας ενήλικας με αυτισμό.

Η έγκαιρη και έγκυρη , όμως διάγνωση και η πρώιμη διεπιστημονική παρέμβαση μπορούν να βελτιώσουν όχι μόνο τα συμπτώματα αλλά και να βοηθήσουμε το παιδί με αυτισμό να αξιοποιήσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό τις ικανότητες του.

Ο Αυτισμός είναι μια χρόνια αναπτυξιακή διαταραχή, που εκδηλώνεται στους πρώτους τριάντα (30) μήνες ζωής και κυρίως, στα αγόρια.

Το παιδί με αυτισμό (εαυτισμό) δυσκολεύεται να κατανοήσει όσα βλέπει, ακούει και γενικά αισθάνεται, με αποτέλεσμα να κλείνεται στον εαυτό του

Έτσι παρατηρούμε τα εξής χαρακτηριστικά:

 • Διαταραχή στην επικοινωνία (λεκτική και μη λεκτική).
 • Διαταραχή στην κοινωνικοποίηση (δυσκολία κοινωνικής επαφής και σχέσης).
 • Δυσκολία στην ανάπτυξη παιχνιδιού και φαντασίας.
 • Το ρεπερτόριο των συμπεριφορών (παρουσία στερεοτυπιών, αντίσταση στην αλλαγή).

 

Ο Αυτισμός παρουσιάζεται σε όλο τον κόσμο, σε όλες τις φυλές, τις εθνικότητες και τις κοινωνικές τάξεις. Σύμφωνα με διεθνή επιδημιολογικά δεδομένα, στο σύνολο του ελληνικού πληθυσμού, τα άτομα με κάποια μορφή αυτισμού – καθώς πρόκειται για πολύπλοκη διαταραχή – κάθε ηλικίας, υπολογίζονται σε 30-40.000, ενώ κάθε χρόνο προστίθενται στην ομάδα αυτή 300-400 παιδιά.

Ο Αυτισμός, δυστυχώς, δεν προλαμβάνεται και δεν θεραπεύεται, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, καθώς η ακριβής αιτιολογία του είναι ακόμα άγνωστη. Έτσι, ένα παιδί με αυτισμό θα γίνει ένας ενήλικας με αυτισμό.

Η έγκαιρη και έγκυρη, όμως, διάγνωση και η πρώιμη διεπιστημονική παρέμβαση μπορούν να βελτιώσουν όχι μόνο τα συμπτώματα του αυτισμού, αλλά και να βοηθήσουν το παιδί με αυτισμό να αξιοποιήσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό τις ικανότητές του.

Βοηθήστε μας, λοιπόν, να τους προσφέρουμε τα ισότιμα δικαιώματά τους στην υγεία, στην εκπαίδευση, στη ζωή και την ευκαιρία να αγωνιστούν για ένα καλύτερο μέλλον.

 

Γίνετε κι εσείς αρωγός και συνοδοιπόρος στην προσπάθειά μας να προσφέρουμε στα αυτιστικά παιδιά μας την αξιοπρέπεια που δικαιούνται. Γιατί ένα παιδί που υποφέρει μας αφορά όλους!

TOP